Makkelijk praten hoor

Opmerkelijk eigenlijk, hoe gemakkelijk mensen die niet verslaafd zijn het woord gebruiken en hoe mensen die dat wel zijn vaak jaren nodig hebben voor ze het kunnen erkennen. Als ze dat überhaupt al kunnen.

Je hoort het vaak zat, mensen die claimen verslaafd te zijn. Aan suiker, snoep, chocolade, koffie, facebook, chips en ga zo maar door. Termen als verslaving en trek worden te pas en te onpas gebruikt. Het lullige is dat mensen doorgaans niet weten waar ze het over hebben en ook maar wat roepen.

pijnlijk misbruik

Even rondneuzen op internet en je vind in no-time een weelde aan foodblogs en zelfhulp pagina’s. Er word uitgebreid gesproken over voedsel-, of suikerverslavingen en hoe je daar van af kunt komen. Vooral zelfhulp pagina’s zijn link. Zelfhulp en zelfdiagnose gaan hand in hand en vooral die tweede is gevaarlijk want mensen zijn maar al te goed in zichzelf dingen aanpraten. Al die pagina’s gaan natuurlijk niet helemaal nergens over, maar het blijft toch pijnlijk als ze allerhande terminologie zo misbruiken. Ze doen soms net alsof je een verslavinkje oploopt (en geneest!) alsof het een verkoudheid is.

verslaving is verslaving

Verslaving is geen kwestie van lekkere trek en het heeft ook maar weinig te maken met hoeveel je nou daadwerkelijk gebruikt. Wat je gebruikt maakt eigenlijk ook niet zoveel uit. Verschillende middelen hebben andere lichamelijke effecten, maar verslaving is verslaving.

Je kunt absoluut verslaafd raken aan eten of snoepen, alleen heet het dan anders. Men spreekt dan van een eetstoornis, een term die dus veel meer omvat dan alleen anorexia en boulimia. Raar eigenlijk, want het soort gedrag en met name iets als ‘cravings’ is typisch iets wat je bij verslaafden ziet.

gevaarlijke patronen

Veel mensen zullen het niet zo van zichzelf door hebben en het nooit zo willen omschrijven, maar verslaving komt veel vaker voor dan je wellicht zou denken. Het is niet iets waarbij je moet denken aan junkies onder een brug. Verslaving betekend, in een notendop, afhankelijkheid. Ongeacht wat je ge-, of misbruikt gaat het niet om wat of waar, maar om hoe en waarom. Je kunt zuipen, blowen, snuiven, spuiten of gokken om met je problemen om te gaan, maar je kunt dat ook doen door je vol te vreten, door alleen nog maar te gamen of door weg te dromen op internet. Er zijn meer dan genoeg manieren om te vergeten en weg te stoppen.

Het is natuurlijk niet gezegd dat iedere verslaving voor grote problemen zal zorgen of dat het sowieso je leven verwoest. Het is wel zo dat het an sich gevaarlijke patronen zijn die, als ze uit de hand gaan lopen, voor ernstigere problemen kunnen zorgen. Als je af en toe cravings hebt, of tot diep in de nacht zit te facebooken, dan ben je misschien dus toch wel een beetje verslaafd.

Hoe dan ook is verslaving een term die je niet te makkelijk moet gebruiken. We hebben allemaal wel eens een periode waarin we geen genoeg kunnen krijgen van bepaalde etenswaren of zelf een kleur, een geur, een nieuwe band of een activiteit. Maar ga dan niet lopen beweren dat je er verslaafd aan bent, want dat kan erg bagatelliserend overkomen. Voor verslaafden is dat erg pijnlijk. En wie weet, misschien heb je wel echt een probleem.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s