Wat zal ik nu weer eens gaan doen…

Je bent al opgestaan en wezen hardlopen. Daarna uitgebreid gedoucht want je hebt toch alle tijd en vervolgens fris en fruitig aan het ontbijt. De katten verzorgd, koffie gezet en opgedronken. Tsja, en nu..?

Als je stopt met middelengebruik ga je ineens merken hoe ontzettend veel die verslaving nou eigenlijk kostte. Natuurlijk kost het je een hoop geld, drugs zijn niet goedkoop en je gaat er is rap tempo doorheen, maar wat je echt pas gaat merken als je weer nuchter bent is hoe veel tijd er eigenlijk in ging zitten.

eindeloos gedoe

Je begint er mee als je wakker wordt en het houdt je de hele dag bezig; je gebruik. Niet iedere verslaafde zal de hele dag door gebruiken zoals ik deed, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet de hele dag mee bezig zijn. Passief gebruiken word het wel genoemd. De tijd die je spendeert aan nadenken over gebruik. Ernaar verlangen als er spanning is, plannen wanneer je de eerste van de dag mag, bedenken of je nog in huis hebt of er bijgehaald moet worden en ga zo maar door. Het is een eindeloos gedoe, zeker omdat er altijd weer een volgende dag komt en je toch altijd weer zult moeten plannen voor de volgende keer.

Geld speelt natuurlijk ook een rol. Heb ik nog genoeg? Heb ik nog cash of moet ik weer gaan pinnen? Hoeveel staat er eigenlijk nog op mijn rekening? Je controleert het soms tig keer per dag, want er zal maar ineens iets afgeschreven zijn. Wat je saldo is weet je donders goed, maar je onthoudt het niet eens in euro’s, maar in dagen dat je nog door kunt. Hoeveel is er nog? Zoveel per dag, in het weekend iets meer. Oh en morgen heb ik een spannende afspraak, das ook weer wat extra… Tellen, rekenen, natellen en nog eens doorrekenen. Shit, niet meer genoeg tot het einde van de maand.

je zult wel moeten

En dan? Statiegeld wegbrengen, spaarrekening plunderen, smoesje bedenken om wat van je ouders te kunnen bietsen, ga zo maar door. Verslaafden worden reuze creatief in maniertjes bedenken om nog aan centen te komen. Je zult wel moeten. Maar uiteindelijk heb je al je trucjes gebruikt. Dan word het toch een kwestie van rekeningen laten liggen. Tot de volgende maand, of tot er aanmaningen komen. Misschien hebben je huisgenoten nog wel wat? Je kunt vast nog wel eens keer geld lenen van vrienden of familie, maar het is de vraag hoe lang ze dat nog toestaan. Gelukkig ben ik nooit gaan stelen, maar ik begrijp goed hoe mensen er toe gedreven kunnen worden.

Het houdt je de hele dag bezig, of je nou nog een dagbesteding hebt of niet. Telkens weer bedenken of je nog wel kunt gebruiken, telkens weer op de klok kijken of je al mag. Je hebt het niet eens zo door maar je bent er zó druk mee. Helemaal als je, zoals ik, toch de hele dag door aan het gebruiken bent. Mijn ontbijt bestond altijd uit een joint of twee en een pot koffie. Heerlijk hoor, want dat gaan je dagen zo lekker vlot voorbij. Als je stoned bent kun je eindeloos TV kijken zonder door te hebben hoe stom dat eigenlijk is. Nu ik gestopt ben merk ik pas hoeveel uren er in een dag zitten.

Verveling is een grote vijand als je aan het ontwennen bent. Als je lang en veel gebruikt hebt is er waarschijnlijk nog maar weinig van je leven over en als je stopt merk je hoe veel tijd je te vullen hebt. Puinruimen is dan een aardige bezigheid, maar dat is ook geen structurele oplossing. Je zult toch echt een nieuwe invulling voor je leven moet vinden. 

Hoe ga jij om met verveling? Hoe bescherm je jezelf tegen trek?

3 gedachten over “Wat zal ik nu weer eens gaan doen…”

  1. Ikzelf heb (gelukkig) niet met een verslaving te maken gehad. Mijn ouders wel jarenlang toen ik nog kind was. Voor mij was dit een enorme impact. Goed dat je erover schrijft. Hopelijk zijn er mensen die zich herkennen of juist zien hoe het is voor de verslaafde in kwestie.

    Geliked door 1 persoon

  2. Mooie blog post Peter. Zelf ben ik gelukkig nooit verslaafd geweest, maar mijn vader wel. Toen hij minder probeerde te drinken zag je de verveling en dwang er naar heel erg. Wat hij deed aan deze verveling zou ik niet durven te vertellen. Zelf ga ik meestal game, bloggen of YouTube kijken

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s