Achter slot en grendel met de junkies?

Ik was er van overtuigd dat ik het niet zou overleven. Beide keren heb ik me er heen laten brengen omdat ik niet zeker wist of ik anders wel zou gaan. Het was alsof ik me moest gaan melden voor de doodstraf…

Twee keer heb ik er gezeten, de klinische detox bij Jellinek in Amsterdam. Het waren beide keren positieve ervaringen, laat ik dat voorop stellen, maar het is wel verschrikkelijk om er heen te moeten. De tweede keer was eigenlijk net zo eng als de eerste, zelfs al wist ik wat me te wachten stond. De eerste keer wist ik dat niet. Het was bepaald niet wat ik ervan verwacht had…

een gevangenis vol junkies?

Natuurlijk vond ik het moeilijk en vooral heel raar om me te laten opnemen, het voelde meer als opsluiten, op een gesloten afdeling. Het was eigenlijk ook maar een raar idee. Ergens heen gaan waar je dan niet meer zomaar naar buiten mag. Het enige waar je het dan mee kan vergelijken is een gevangenis en dat kende ik ook alleen maar van TV.

Waar ik vooral bang voor was was dat ik tussen de junkies zou belanden. Hopeloze, ongewassen types die normaliter onder een brug leefden en aan allerhande nare harddrugs zaten. Dat moest ook haast wel, want anders kwam je toch niet zomaar in zo’n kliniek terecht?

heel normale mensen

Helemaal niet. Sowieso, die hele gevangenis daar bleek een comfortabele afdeling in wat sowieso een fijn gebouw is. In plaats van bewaking is er enkel verpleging en er zijn ook geen vieze junkies. Wat blijkt nou? Al die mensen die daar komen detoxen zijn gewoon heel normale mensen. Sommige jong, sommige wat ouder. Sommige voor het eerst, sommige niet. Wat ze gebruikten, hoe veel en hoe lang al verschilt, maar dat doet er ook niet zo toe.

Het zijn mensen die een belangrijk iets gemeen hebben; het zijn mensen die koste wat kost willen stoppen, maar wie het zonder hulp niet wil lukken. Nou en da’s mooi. Natuurlijk is het mooi dat ze willen stoppen, maar het is vooral mooi om dat met een groep samen te doen. Je vind steun en begrip bij elkaar zoals je dat doorgaans nergens anders kunt vinden. Mensen die niet verslaafd zijn (of verslaafden die niet willen stoppen) weten immers niet hoe het is.

eigenlijk vooral heel fijn

Een klinische detox bij Jellinek duurt niet zo lang. Meestal maar een week, soms twee. Dat lijkt misschien kort maar het is genoeg. Genoeg tijd om over de ergste ontwenning heen te komen en genoeg tijd om weer wat aan te sterken. Je moet ook weer niet te lang weg zijn van ‘de echte wereld,’ want dat is toch waar je moet leren leven. TIjdens het vervolg van je behandeling kun je dan aan de slag met het veranderen van je patronen en waar nodig je leefomgeving. Detoxen in de kliniek is eigenlijk vooral heel fijn. Je bent in een afgesloten, veilige omgeving en je bent omringt door begripvolle mensen.

Het is niet voor iedereen nodig en er zijn veel verschillende programma’s beschikbaar, maar voor veel mensen is een klinische detox een goede eerste stap. Zo kun je veilig ontgiften, waarna je verder kunt met je behandeling. Je zou je bij zo’n opname misschien iets heel verschrikkelijks voorstellen, maar dat is bepaald niet hoe het er aan toe gaat.

Ben jij wel eens opgenomen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s