52 is ook best leuk

Ik had er helemaal niet bij stilgestaan. Het was ook al wel weer even geleden dat ik had geteld en het is ook geen heel aantal weken, maar potdorie zeg, heb ik me daar even een mijlpaal gemist!

Tweeënvijftig dagen clean. Da’s niet niks zeg. Ok, het wat leuk geweest als ik er eergisteren aan had gedacht want vijftig is een mooi rond getal, maar ach, dit is twee beter zullen we maar zeggen dan…Wat ik er vooral mooi aan vind is dat het inmiddels al zoveel meer is dan mijn oude record.

records verbreken

Een tijdje geleden, tweeëntwintig dagen om precies te zijn, was ik dertig dagen clean en dat was een enorme overwinning. Toen ik ruim een jaar geleden voor het eerst in behandeling was in Amsterdam had ik, toen ik de kliniek in ging, namelijk dertig dagen als doel. Een psycholoog had me verteld dat ik vier weken abstinent moest zijn voor een psychodiagnostisch onderzoek en ik vond dertig een mooier getal dan achtentwintig.

In retrospect vind ik het wel tekenend dat ik toen die dertig niet gehaald had en op de avond van de laatste dag voor ik weer “mocht” gebruiken, alweer gedronken en geblowd had. We gingen op het laatste moment ineens een dag eerder naar het muziekfestival waar ik zou beginnen met het experiment ‘gecontroleerd gebruik’ en toen we er eenmaal waren (lees: de seconde dat ik de auto uitstapte op de parkeerplaats) kon ik me al niet meer inhouden. Meteen een blik bier erin en later die avond ook weer aan het blowen.

denken dat je klaar ben

Deze keer is het me wel gelukt om de magische grens van dertig dagen te behalen en inmiddels ben ik zelfs nog maar een ruime week verwijderd van de zestig: een verdubbeling. Ik vind het maar raar hoe het enerzijds zo’n zware strijd met dagelijkse confrontaties blijft en anderzijds wel vanzelf lijkt te gaan. Da’s natuurlijk ook wel weer een valkuil.

Het gaat zó makkelijk dat het weer verleidelijk word om te denken dat ik er misschien toch nog eens van af kom of zelfs dat ik klaar ben. Precies de valkuil waar ik al zo vaak ingevallen ben. Al die keren dat ik een afspraak met mezelf maakte en me daar, soort van, aan gehouden had. “Zie je wel,” dacht ik dan. Ik had me voorgenomen om X aantal dagen niet te gebruiken en dat was me gewoon gelukt. Het bewijs was geleverd en ik had gedemonstreerd dat ik er gewoon mee om kon gaan en me in kon houden. Nou, dan was ik dus genezen.

lekker duidelijk

Ja lulkoek dus. Voor mij, en ik vermoed dat dat eigenlijk voor iedere verslaafde geldt, bestaat gecontroleerd gebruik niet. Er bestaat gebruik en er bestaat abstinentie en daar is gewoon geen grijs gebied tussen. Een van de weinige dingen in het leven die wél gewoon lekker duidelijk zwart-wit is. Alle experimenten, alle twijfel waren maniertjes om er maar niet aan te hoeven geloven. Om niet te hoeven erkennen hoe het eigenlijk gewoon is.

Ik ben verslaafd en wil ik daar mee kunnen leven dan mag ik nooit meer gebruiken. Ik kan er domweg niet mee omgaan en zodra ik die deur ook maar weer een klein beetje openzet kost het me al mijn kracht om hem weer dicht te krijgen. Laat staan als ik weer eens zou terugvallen en die deur weer wagenwijd open vliegt. Daarom moet ik er altijd op blijven letten. En daarom heb ik die deur voor nu ook maar even een beetje gebarricadeerd.

Hoe sta jij tegenover gebruik? Is het een gegeven of een mogelijkheid?

Eén gedachte over “52 is ook best leuk”

 1. [A friend of mine] went to a counsellor and said his wife was worried that he was drinking too much.
  “How much do you drink?” the counsellor asked.
  My friend looked at the counsellor with disbelief.
  “All of it,” he said, as if that should have been self-evident.
  (Stephen King, “On Writing”)

  Als er geen onderhandelingsruimte meer bestaat tussen Alles en Niets, en je kiest Niets, weet dan dit:
  de spijt liegt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s