Naastenliefde #3; Een familie vol taboe

Alcoholgebruik is sociaal geaccepteerd en valt dus niet snel op. Daar komt bij dat verslaving nog altijd vaak taboe is. Mensen schamen zich voor hun eigen gebruik of dat van anderen en doen vaak maar alsof hun neus bloedt.

Opgroeien in een familie waarin verslaving een rol speelt beïnvloed je hele leven. Je merkt het als kind al en draagt het altijd met je mee, ook al blijft het vaak onbesproken. Vandaag mag ik het verhaal posten van een man met een groot aantal verslaafden in de familie.

de hele familie

“Mijn biologische grootvader was alcoholist. Na getrouwd te zijn met mijn grootmoeder kregen ze drie kinderen, maar kort daarna ging ze bij hem weg. Hij had een nare dronk en werd vaak agressief. Ze vond een nieuwe man, maar die overleed toen ik nog jong was. Ik kan me hem niet anders herinneren dan met een biertje in de hand. Twee ooms raakten op hun beurt ook aan de drugs.

De oudste van de twee kwam in zijn pubertijd in aanraking met drugs. Het liep snel uit de hand en hij kwam in een diep dal terecht. Hij wist wel weer op te krabbelen en leek zijn leven gebeterd te hebben. Jaren later kwamen er toch weer dubieuze berichten en bleek dat hij niet gestopt was, maar al die tijd zijn gebruik had verborgen. De andere werd op jonge leeftijd het huis uit gegooid en belandde in een klooster waar hij jarenlang is misbruikt. Later belandde hij in een soort woongroep en raakte ook hij zwaar aan de drank. De vele hulp die hij kreeg mocht niet baten en uiteindelijk is hij overleden aan slokdarmkanker.

Mijn stiefvader hield altijd al van een drankje, maar door de jaren heen werd dat meer en meer. Op een gegeven moment belandde hij in de gevangenis waarna hij geen werk meer kon vinden en alleen maar dieper in de problemen kwam. Hij ontspoorde volledig en nadat mijn moeder hem er uiteindelijk uit geschopt heeft is hij naar het buitenland verdwenen.

ervoor kiezen het te negeren

Het speelde vooral op de achtergrond, zelf heb ik er niet veel van gezien. Wat ik van dit alles wel geleerd heb is dat verslaafden ontzettend egoistisch zijn. Misschien doen ze het niet met opzet, maar ze stellen hun hele leven in op het voeden van de verslaving. Achteraf gezien waren de signalen zo duidelijk, maar iedereen koos ervoor om het te negeren. Mijn stiefvader wist dat hij een probleem had, maar hij had de wil of de kracht niet om er iets aan te veranderen. Hij leefde in zijn verslaving en ook al wist hij dat hij er andere mensen pijn mee deed weigerde hij te veranderen.

Wat ik verder vooral merkte was de emotionele uitputting van de rest van mijn familie. Iedere keer weer staken ze ontzettend veel energie in een ander, maar ze kregen er niets voor terug. Er heerst in de familie een antipathie voor een deze mensen. Ze willen niet meer om hen hoeven geven en denken dat het hopeloze gevallen zijn.

niet kunnen begrijpen

Mijn familie en ik hebben het er nauwelijks over. Er word niet gesproken over oud zeer en zelf ben ik daar ook niet goed in. Het is slopend om iemand te zien wegkwijnen, helemaal als ze weigeren te veranderen. Je stopt er alsmaar moeite in en je krijgt er alleen maar ellende voor terug. Dit heb ik al bij drie familieleden herhaald zien worden. Vandaar ook dat ik geheelonthouder ben.

Al de leugens en het willens en wetens weigeren van behandeling is iets wat voor de omgeving een absoluut raadsel blijft. Er zullen vast redenen voor zijn, maar ik kan me niet voorstellen wat er in het hoofd van een verslaafde omgaat en ik begrijp niet hoe zo iemand keer op keer blijft terugvallen. Het is alsof je gaatjes in je gebit hebt en blijft weigeren naar de tandarts te gaan, of zelfs maar je tanden te  poetsen.”

Omdat er vaak niet over gesproken wordt en mensen het domweg ontkennen blijft verslaving in veel gevallen taboe. Gevolg voor naasten is dat ze blijven zitten met hun verdriet en onmacht. Voor verslaafden is het helemaal funest. Door onbegrip en schaamte raken ze alleen maar meer geïsoleerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s