Hoe doe je dat?

Alweer bijna twee maanden, zo lang ben ik al clean. Van mensen in mijn omgeving krijg ik nog al eens vragen over hoe dat gaat. Toen ik iemand vertelde over de detox van twee weken was ze erg verbaast. “Da’s kort zeg!” Tsja, dat is inderdaad kort, maar het is ook niet je hele behandeling. Iemand anders zei “ja, dus je bent nog wel verslaafd maar je doet er niks meer mee.” Nou, ik dacht het niet, ik ben er elke dag mee bezig. Niet de hele dag natuurlijk, maar er zijn wel elke dag momenten.

Nuchter worden kun je nog wel redelijk eenvoudig uitleggen. Hoe een detox werkt is een simpel verhaal; Je gaat er heen, je stopt, je voelt je eerst kut en daarna beter. Nuchter blíjven is een heel ander verhaal. Als mensen me vragen hoe ik dat nu doe merk ik dat ik eigenlijk geen antwoord weet te geven. Er is nu eenmaal geen kort en bondig antwoord.

niet in de gelegenheid

Voor mij in het op het moment ook niet zo héél moeilijk. Daarmee wil ik niet zeggen dat het niet zwaar, pijnlijk of vermoeiend kan zijn, maar de uitvoering is simpel. Momenteel ben ik opgenomen in een kliniek waar ik een intensief therapieprogramma volg om te werken aan mijn psychologische problemen. De onderliggende problemen die mijn verslaving (grotendeels) hebben veroorzaakt en versterkt. Voordeel aan opgenomen zijn is dat je in een veilige therapeutische omgeving verkeert. Gebruik is hier domweg verboden dus ik ben ook nooit in de gelegenheid om het te doen.

Het is alleen ook weer niet zo dat ik, door hier te verblijven, de verslaving buiten spel gezet heb. Het is geen gesloten afdeling en sowieso zit ik hier vrijwillig en kan ik dus op ieder moment vertrekken. Als het me te heet onder de voeten word of de drang om te gebruiken onbedwingbaar word is de dichtstbijzijnde coffeeshop nog steeds niet veel meer dan een half uurtje hier vandaan.

die moeilijke momenten

Natuurlijk weet ik donders goed dat gebruiken nooit een oplossing zal zijn en sterker nog; als ik nu een terugval heb kan dat ook nog wel eens tot gevolg hebben dat mijn behandeling hier gestopt wordt. Maar ja, de momenten waarop je toe geeft aan je trek en de verslaving het van je wint zijn niet de momenten waarop je goeie keuzes maakt en al helemaal geen momenten waarop je bezig bent met de langetermijngevolgen.

Maarreuh… Hoe doe je dat nou? Nuchter blijven?  Het simpele antwoord is door op die moeilijke momenten de technieken in te zetten die je in je behandeling hebt geleerd. Afleiding zoeken, er over praten, iets anders gaan doen. Allemaal trucjes om je aandacht er van af te brengen of de tijd door te komen. Misschien is dat wel het antwoord op de vraag; zo goed als het gaat proberen de tijd door te komen.

Clean blijven is een kwestie van héél veel, heel kleine stapjes achter elkaar. Ieder moment dat je niet actief met je gebruik bezig hoeft te zijn is mooi meegenomen. Al die andere momentjes zijn taai, maar elke moment waar je doorheen komt is weer een overwinning. En zo, momentje na momentje, kom je de dagen wel door. En hé, dan ben je ineens alweer bijna twee maanden clean en denk je; jeetje, hoe deed ik dat?

Eén gedachte over “Hoe doe je dat?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s