Uit je comfort zone en genieten maar!

“Nou, vandaag gaan we eens even lékker uit onze comfort zone!” Zo begon een artikel wat ik jaren geleden eens las. Ja hoor, gewóón even je angsten overwinnen, je demonen te lijf en gaan en hupsakee. Alsof dat zo makkelijk is…

Je comfort zone is een begrip wat nog wel eens ter discussie staat en dan vooral of je er nou juist wel of niet uit moet stappen. Of een beetje. Of dat je hem moet uitbreiden. Of zo. Volgens mij is er dermate veel discussie over dat we het hele concept maar gewoon af schrijven als zweverig gewauwel. Jammer, want zoals met zoveel zweverige onderwerpen is er een belangrijke kern van waarheid.

moeilijk en erg oncomfortabel

Een comfort zone bouw je niet voor niets op. Er is immers genoeg om je tegen te beschermen. Angsten, gevoelens, andere mensen, merken dat je leeft… Je weet wel, allemaal van die dingen die een beetje verslaafde niet meer wil ervaren. Als je jaren lang in een roes hebt geleefd voelt de wereld ineens erg hard en bedreigend aan en daar weer aan wennen is moeilijk en erg oncomfortabel.

Maar ja, uiteindelijk zul je toch wel moeten. Sowieso, de belangrijkste pijler die je comfort zone intact hield, je middelengebruik, valt weg er daarmee wordt hij behoorlijk instabiel. Je zult andere manieren moeten vinden om je weer veilig te kunnen gaan voelen en de dingen te doen die je wilt doen.

ik wil wel, maar…

Vanavond ga ik naar een concert. Het is de tweede keer sinds ik clean ben en hoewel ik er enerzijds erg naar uit kijk zie ik er evengoed ook tegenop. Ik heb moeite met sociale interactie, grote groepen mensen en veel drukte. Een volle concertzaal is dus niet per se een plek waar ik me bijzonder comfortabel voel. Al die prikkels maken dat ik de neiging krijg weg te vluchten en me af te sluiten.

Wat het moeilijk maakt is dat ik niet simpelweg weg wil vluchten. Ik wil graag het concert bijwonen en van de muziek genieten maar daarvoor zal ik toch met de drukte om moeten gaan. Voorheen deed ik dat door te gebruiken. Van tevoren blowen om wat rustiger te worden en tijdens het concert flink drinken zodat het me niet meer zoveel kon schelen dat er andere mensen waren.

leren genieten

Het is frustrerend dat ik juist om de dingen te doen die ik wil doen mezelf zo uit m’n comfort zone moet forceren. Op deze manier wordt iets wat ik voorheen zó leuk en bevrijdend vond, losgaan op mijn muziek, ineens een opgave. Als je niet meer gebruikt en zonder die veiligheid weer je leven probeert op te pakken kom je een hoop dingen tegen die ineens heel anders gaan dan voorheen. Je zult zelfs dingen komen die zelfs helemaal niet meer leuk zijn.

Gelukkig zul je ook merken dat het veelal vooral angst of nervositeit is. In de praktijk valt het vaak mee. Veel van de dingen die je voorheen onder invloed deed blijken zonder middelen net zo leuk en soms zelfs nog leuker te zijn. Bij het laatste concert wat ik bezocht viel het me op hoeveel meer ik er van meekreeg en achteraf ging ik niet naar huis met een dronken hoofd, maar met een mooi t-shirt. Daar heb je een stuk langer plezier van en het kost je ruwweg evenveel.

Het leven beleven zonder middelen in een spannende ontdekkingsreis en veel dingen lijken op voorhand helemaal niet meer leuk. Het is extra zuur als activiteiten inderdaad niet tegen vallen en soms krijg je het gevoel dat je nooit meer iets gezelligs kunt doen. Gelukkig is er ook een hoop wat nog net zo leuk is as voorheen en als je nuchter bent onthoudt je er ook nog eens meer van.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s