Dat hoort er toch gewoon bij?

Ooit had ik een stamkroeg. Of nou ja, de sociëteit van mijn studentenvereniging. Een soortement van bruin cafe, maar dan wat minder bruin (en met meer vrolijke kleurtjes) en met een wat grotere feestzaal dan de meeste kroegjes hebben. Jarenlang was het meer mijn huiskamer dan mijn eigen huiskamer en de veiligste plek ter wereld.

Een heerlijke plek waar je kon doen wat je wilde doen, kon zijn wie je wilde zijn en vooral waar je niet bang hoefde te zijn om veroordeelt te worden. Vooral niet om je drugsgebruik. Aan de bar was het doodnormaal om grote hoeveelheden alcohol te verstouwen en in de rookruimte keek niemand op of om als je een jointje opstak. Het schoot me laatst door mijn hoofd dat op veel manieren die sociëteit en de kliniek waar ik nu zit niet eens zo veel van elkaar verschillen. Goed, behalve dat we hier geen bar hebben natuurlijk…

een en al acceptatie

De veiligheid van een studentenvereniging, een speeltuin om in te oefenen voor de echte wereld, is op veel manieren een bijzonder positief iets. Juist het feit dat je er kunt experimenteren en oefenen maakt dat je na je studententijd met een stuk bredere visie de “grotemensenwereld” in stapt. (goed, die bestaat natuurlijk eigenlijk niet en de clou is dat iedereen meestal maar wat aanklooit met z’n leven, maar dat weet je als student nog niet.) Je word er blootgesteld aan allerlei verschillende soort mensen met allerhande opvattingen over het leven en de wereld en dat is erg stimulerend.

Anderzijds is het een uitermate gevaarlijke omgeving. Het is een omgeving waarin het gebruik van drugs, vooral alcohol, niet alleen geaccepteerd is, maar vaak zelfs domweg de norm is. Verplicht zal het, zeker op papier, nooit ècht zijn, maar in een milieu van zware sociale druk moet je wel erg sterk in je schoenen staan wil je er aan ontkomen. Het lastige is dat zeker in de studentenwereld nog meer dan daar buiten het idee leeft dat het er bij hoort en vooral dat het allemaal niet zo veel kwaad kan.

valt toch best mee?

Goed, bij mijn vereniging was de voorlichting over alcohol en andere drugs een verplicht onderdeel van de introductieperiode voor nieuwe leden en was het zelfs geaccepteerd als je af en toe eens een tijdje niet dronk. En ach he, de meeste mensen vinden het als ze afgestudeerd zijn ook wel weer welletjes. Ze beginnen hun keurige burgerleventje met een gezonde dosis verhalen over vroeger waar ze zich een pietsje voor schamen maar die vooral voor te lachen zijn.

Dus wat is nou helemaal het probleem? Nou, af en toe valt er een van z’n fiets en das niet fijn. Geschaafde knietjes doen pijn en nieuwe broeken zijn duur! Oh ja, en alle gezondheidsrisico’s die verbonden zijn aan langdurig en/of overmatig gebruik. Een alcoholvergiftiging heb je zo te pakken, leverschade merk je pas als het al te laat is en het syndroom van Korsakov komt vaker voor dan je zou denken. Zeker onder mensen die sowieso al geen gezonde leefstijl hebben. Zoals studenten die onregelmatig slapen en een ongezond dieet hebben en een hoop prestatiedruk ervaren en veel stress hebben en zo…

afzweren die hap!

Moet iedereen de drank dan maar preventief afzweren? Word het inderdaad hoog tijd dat we het verenigingsleven aan banden leggen of ze op z’n minst verbieden om drank te schenken en hun eigen kroegen te runnen? Nee natuurlijk niet, zo erg is het nou ook weer niet. Het is echter ook niet zo onschuldig als het soms lijkt.

Het is vooral zaak dat je je bewust bent van wat je je lichaam in giet, hijst, slikt, snuift of spuit. Middelengebruik is niet zomaar slecht en drugs zijn niet alleen maar gevaarlijk. Onverantwoord gebruik, dát is gevaarlijk. Gebruik door groepsdruk, met tegenzin, of omdat het hoort. Gebruik omdat je het gewend bent en er nooit echt bij stil hebt gestaan.

Voor je het weet gebruik je niet meer omdat je het wilt of omdat het leuk is, maar om hele andere redenen. Dan staan de risico’s ineens een stuk dichter bij dan je zou verwachten en is de lol er snel van af. Ik was ineens verslaafd zonder dat ik dat zag aankomen, om maar wat te noemen…

Hoe sta jij tegenover gebruik? Sta je wel eens stil bij hoeveel en waarom je gebruikt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s