Over

Overleef je Verslaving is het persoonlijke blog van Peter Chu. Ik schrijf over mijn eigen ervaringen met verslaving en hoe ik er mee om ga.

Als “verslaafde” heb ik jarenlang gestreden om grip op mijn gebruik te krijgen en er voor te zorgen dat het mijn leven niet meer zou beheersen. Hierbij heb ik geleerd dat het eindeloos veel moeilijker is dan ik ooit had gedacht en dat er ontzettend veel is wat je pas gaandeweg leert. Daarnaast heb ik al die tijd geprobeerd om aan de mensen om mij heen uit te leggen hoe het is om een verslaving te hebben. Wat het met je doet, hoe het je leven overneemt en hoe je het bestrijdt.

Ik leerde al snel dat mensen die niet verslaafd zijn zich nauwelijks kunnen inleven en veel foute aannames doen. Natuurlijk hebben je naasten het beste met je voor, maar hoe ver rekt hun vertrouwen? Mensen die verslaafd zijn geraakt zijn immers maar zwak en ze kozen er toch ook zelf voor? Stigma’s en vooroordelen werken je van alle kanten tegen en niet in het minst omdat je ze zelf net zo hard gaat geloven.

Ik schrijf erover zodat ik kwijt kan wat ik kwijt wil, en in de hoop dat ik zowel mensen zelf met verslaving te maken hebben als hun naasten de informatie kan bieden die ze zoeken. Onbegrip leidt enkel tot pijn en frustratie en daar zit niemand op te wachten. Dat kan beter. Dat móet beter.