Drie maanden feest

Het is weer de zevende van de maand en dat betekend feest! Vandaag ben ik welgeteld drie maanden clean en dat voelt… ehm, een beetje onwerkelijk. Eigenlijk.

Het klinkt voor de hand liggend; drie maanden clean, tijd voor een feestje. Op zich is dat natuurlijk ook gewoon zo. Het is me nog al wat, ik mag er verdomde trots op zijn en das best iets om te vieren. Zo voelt het alleen niet, maar misschien dat dat ook een beetje aan mij ligt.

eindeloze strijd

Mensen feliciteren me en vertellen me dat ze zo trots op me zijn. Er werd in de groepstherapie zelfs luid voor me geklapt. Erg leuk en absoluut gewaardeerd, maar ik geloof dat ik vooral blij ben met het feit dat mensen aan me denken en niet zo zeer bezig ben met de prestatie die ik geleverd heb. Ik ben er wel blij mee hoor, maar het is niet alsof ik nu dichter bij ‘klaar’ ben dan ik dat een maand geleden was. Hoe kan ik er trots op zijn als het toch nooit echt ‘af’ komt?

Trots op mezelf zijn kan ik niet. Niet omdat ik dat niet verdient heb hoor, gewoon domweg omdat ik dat niet kan. Het kan altijd beter, ik kan altijd nog een volgende stap bedenken die ook nog moet, er is vast nog van alles wat niet af is en al was dat niet zo dan is er nog meer dan genoeg wat ik niet goed heb gedaan waar ik op kan terugkijken. Voor het clean zijn geldt dat denk ik evengoed. Leuk hoor, dat ik drie maanden clean ben, maar hoe staat dan in verhouding tot al die jaren dat ik wel gebruikt heb? En wat betekend het voor de toekomst? Morgen is er gewoon weer een dag en moet ik gewoon weer aan de slag om clean te blíjven.

is het een keer genoeg?

Is het dan nooit goed genoeg? Geen idee, ik weet niet of dat een vraag is die ik ooit beantwoord ga krijgen. Stiekem hoop ik dat het een vraag is die ik een keer overboord kan gooien als zijnde irrelevant, maar misschien moet ik ‘goed’ een beetje herdefiniëren. Iedere dag waarop ik niet gebruik is immers een goeie, dus éénennegentig van die dagen achter elkaar moet toch wel verdomde goed zijn, ofnie? Maar hoe verhoudt verdomde goed zich tot goed genoeg? Wat is genoeg?

 

Nou daar heb ik nog niet echt een mooi antwoord op geloof ik… Ik ben nog dagelijks met die stomme verslaving bezig en het blijft worstelen om zonder te gebruiken door het leven te gaan. Gebruiken was mijn voornaamste strategie om om te gaan met moeilijke dingen en dat mag ik nu dus niet meer. Ja hallo, wat moet ik dan doen als het me te heet onder de voeten wordt? En al vind ik andere copingstrategieën. Is dat het dan wel genoeg? Heb ik dan… gewonnen?

hier en nu

Ik blijf er keer op keer tegenaan lopen en het maakt iedere keer weer dat het voelt alsof het nooit genoeg is. Het is zo verschrikkelijk demotiverend om een schijnbaar eindeloze strijd te moeten leveren. Hoe veel je ook doet, je komt geen stap dichter bij de finish zolang die in het oneindige ligt. En hoeveel stappen je ook zet, het zijn er nooit genoeg geweest dus je kunt het nooit afsluiten en achter je laten.

Wat ik van de zelfhulpgroepen geleerd heb is om het helemaal om te draaien. Niet te zoeken naar een punt waarop je klaar bent of een finish om naar toe te willen. In plaats daarvan de toekomst laten voor wat hij is en kijken naar het hier en nu. Hier en nu ben ik drie maanden clean en da’s fantastisch. Hier en nu ben ik vandaag opgestaan met het plan om vandaag niet te gebruiken en tot dusver gaat dat 100% goed. Hier en nu kan ik aan het eind van iedere dag terugkijken op een succesvolle dag waarop ik niet gebruikt heb.

Ook in een eindeloze strijd blijft het verleidelijk, al is het futiel, om uit te kijken naar de finish. Je komt er toch nooit en da’s extreem demotiverend. Wat wél motiveert is op ieder moment stil kunnen staan bij dat moment en weten dat je het op dat moment goed doet. Gisteren is geweest, vandaag gaat het goed, en morgen zien we morgen wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s